Parkering i denne byen er et artig tema. Det er klart man trenger masse parkering i byen hvor flertallet av bilene er av typen pickup, stasjonsvogn, SUV og lignende større biler. Parkering er en grunnleggende menneskerettighet. Har man bil skal man ha fulle rettigheter og bestemme selv hvor og når man vil parkere.

Jeg har nylig kjøpt meg en svær stasjonsvogn. Endelig kan jeg boltre meg på plassene som er avsatt til meg og bilen min. Arealer jeg betaler for og som er mitt. Endelig kan jeg la bilen gå på tomgang mens jeg går inn i nærbutikken og handler den ene posen som bare ble halvfull av masse emballasje og litt mat jeg kan spise. Etter noen minutter inne i varmen kan jeg endelig sette meg i den nydelige varme bilen, skru opp volumet og dundre forbi de idiotene som går og sykler rundt på de trange og stusselige fortauene sine. Er det ikke kaldt der ute? Blir du ikke sliten av å bevege deg? Blir du ikke våt i regnet? Rare folk. Har de ikke skjønt hvor digg det er å ha bil?

Det beste og mest innbydende byrommet i Florø er plassen foran Lidl-bygget (man kjenner det igjen på den elegante og unike arkitekturen). Det er ikke en kjeft der noen gang og jeg kan kjøre rundt i ring, jeg kan parkere på skrått, kjøre litt til, stoppe opp, aldri skru av motoren og kjøre litt til. Nydelig! Det er som å være på en god fest, jeg har ikke lyst til å dra og det eneste jeg vil er å være der til sola står opp.

Slik vann finner minste motstands veg og blir styrt av tyngdekraften og slik byens løse fugler vet hvor det er varmt å oppholde seg om vinteren vet bilene hvor nærmeste plass til inngangspartiene er. Det er akkurat som om de følger en fysisk lov eller har en egen hjerne som overstyrer føreren. Vent. Hvem er føreren?

Fra spøk til revolver. Det finnes mer en nok parkeringsplasser i denne byen og det eksisterer ikke kø. Det betyr ikke at det ikke er knyttet utfordringer til temaet. Det er et helt nødvendig og sentralt stikkord når vi snakker om by- og sentrumsutvikling. I sentrumsplanen er det et mål om å redusere bilbruken i sentrum. Det er forståelig når ÅDT’en i Markegata tidvis er like høy som antallet innbyggere i Florø(!). Det mest åpenbare virkemiddelet for å nå målet er å legge restriksjoner på dagens parkering. Populært? Neppe. Nødvendig?

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.